Skip to main content

Second Year FC Paper 2 Part B Women Empowerment Quiz-1

B.com / B.A. / B.Sc. Second Year year Foundation course one mark questions Women Empowerment study paper| MCQs on Women Empoerment| Manya Edutech

  1. QUE: What are the dimensions of women empowerment?

    महिला सशक्तिकरण के आयाम क्या हैं?

    1. Social
    2. Religious
    3. Economic
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation : All of the Above

  2. QUE: The first national conference of woment entrepreneurs was held at New Delhi in:

    महिला उद्यमियों का पहला राष्ट्रीय सम्मेलन नई दिल्ली में आयोजित किया गया:

    1. April 1981
    2. June 1981
    3. Novenmebr 1981
    4. None of Above

    Answer : C
    Explanation : Novenmebr 1981

  3. QUE: In which year Women helpline scheme was launched in India?

    भारत में महिला हेल्पलाइन योजना किस वर्ष शुरू की गई थी?

    1. 2015
    2. 2014
    3. 2017
    4. None of Above

    Answer : A
    Explanation : 2015

  4. QUE: Who was the first women Prime Minister of India?

    भारत की प्रथम महिला प्रधानमंत्री कौन थी?

    1. Vijay Laxmi
    2. Indira Gandhi
    3. Amrat Kaur
    4. None of Above

    Answer : B
    Explanation : Indira Gandhi

  5. QUE:Which of the following means women empwerment?

    निम्नलिखित में से किसका अर्थ महिला सशक्तिकरण है?

    1. Develop Decision making ability
    2. Believe in Self capability
    3. Develop Self Resilience
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation : All of Above

  6. QUE: When did International Girls Day celebrated?
    अंतर्राष्ट्रीय बालिका दिवस कब मनाया गया?

    1. 21 January
    2. 11 October
    3. 18 August
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : 11 October

  7. QUE: In whose memory the National Women's day is celebrated?

    राष्ट्रीय महिला दिवस किसकी याद में मनाया जाता है?

    1. Sarojini Naidu
    2. Indira Gandhi
    3. Vijay Laxmi Pandit
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Sarojini Naidu

  8. QUE: Panchayti Raj Act that makes provision for reservation of women in local bodies was ammended in year:

    पंचायती राज अधिनियम, जो स्थानीय निकायों में महिलाओं के लिए आरक्षण का प्रावधान करता है, वर्ष में संशोधित किया गया:

    1. 1973
    2. 1983
    3. 1993
    4. None of Above

    Answer : C
    Explanation : 1993

  9. QUE: Which of the following statement is incorrect regarding women in the colonial period:

    औपनिवेशिक काल में महिलाओं के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है:

    1. Muslim women played a notable role in promoting education among women in the early 20th centuary.
    2. Rukaiya Sakhawat Hussain started school for muslim women in Patna and Calcutta.
    3. Pandita Rama Bai published a book named "Stri-Purush Tulna"
    4. None of Above

    Answer : C
    Explanation : Pandita Rama Bai published a book named "Stri-Purush Tulna"

  10. QUE: When was chief minister women empowerment scheme implemented in MP?

    मध्य प्रदेश में मुख्यमंत्री महिला सशक्तिकरण योजना कब लागू की गई?

    1. Aug 2013
    2. Sep 2013
    3. Oct 2013
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Sep 2013

  11. QUE: Who are the beneficiaries of MAHILA E-HAAT scheme?

    महिला ई-हाट योजना के लाभार्थी कौन हैं?

    1. Women Entrepreneurs
    2. Women Self Help groups
    3. NGOs
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Women Entrepreneurs

  12. QUE:Which scheme helps in the prevention of trafficking and provide, reintegration and repatriation of women?

    कौन सी योजना तस्करी की रोकथाम और महिलाओं के पुनर्एकीकरण और प्रत्यावर्तन में मदद करती है?

    1. Ujjawala Scheme
    2. STEP Scheme
    3. Pridarshini Scheme
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Ujjawala Scheme

  13. QUE:Common Belief is that the women ............. in their decision making ability.
    आम धारणा यह है कि महिलाएं अपनी निर्णय लेने की क्षमता में ................

    1. Effort
    2. Ability
    3. Decline
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Ability

  14. QUE:The all India Women's conference AIWC was started in 1927 to ......

    अखिल भारतीय महिला सम्मेलन (AIWC) की शुरुआत 1927 में ......

    1. Increase Women Employment
    2. Promote Women Education
    3. Increase Women's share in the Legislature
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Promote Women Education

  15. QUE:Support to Train and employment program for women scheme is:

    महिलाओं के लिए प्रशिक्षण एवं रोजगार कार्यक्रम हेतु सहायता योजना इस प्रकार है:

    1. Nari Shakti Puruskar
    2. SWADHAR
    3. STEP
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : STEP

  16. QUE: Priyadarshini scheme provides:

    प्रियदर्शनी योजना प्रदान करती है:

    1. Women Empowerment
    2. Livelihood in middle Ganga Plain
    3. Empower to address women legal, political and health problems
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation : All of Above

  17. QUE: In the vedic period what was the status of women:

    वैदिक काल में महिलाओं की स्थिति क्या थी?

    1. Good
    2. Bad
    3. Ptiable
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Good

  18. QUE: Domestic violence involves:

    घरेलू हिंसा में शामिल हैं:

    1. Physical violence only
    2. Mental violence only
    3. Violence inside the house
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation :All of Above

  19. QUE: A Self Help Help most of the decisions regarding savings and loan activities are taken by:

    बचत और ऋण गतिविधियों से संबंधित अधिकांश निर्णय स्वयं सहायता समूह द्वारा लिए जाते हैं:

    1. Bank
    2. Group Member
    3. Jila Panchayat
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Group Member

  20. QUE:Which of the following is an obstacle in WOmen Empowerment?
    निम्नलिखित में से कौन महिला सशक्तिकरण में बाधा है?

    1. Domestic Violence
    2. Child Marriage
    3. Dowry System
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation : All of Above

  21. QUE: What is the full form of NGOs?

    एनजीओ का पूर्ण रूप क्या है?

    1. No Government Organisation
    2. Non Governmental Organisation
    3. Nopower General Organisation
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Non Governmental Organisation

  22. QUE: Which Article Prohibits Discrimination on the basis of caste, creed and sex etc.

    कौन सा अनुच्छेद जाति, पंथ और लिंग आदि के आधार पर भेदभाव पर रोक लगाता है?

    1. Article 15
    2. Article 16
    3. Article 17
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Article 15

  23. QUE:The practice of Sati was legally abolished in the year .......

    सती प्रथा को कानूनी रूप से वर्ष ....... में समाप्त कर दिया गया था।

    1. 1927
    2. 1928
    3. 1929
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : 1929, dec 4

  24. QUE: Which is not the part of Women Empowerment?

    कौन सा महिला सशक्तिकरण का हिस्सा नहीं है?

    1. Right to cimmit crime
    2. Right to Education
    3. Right to freedom
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Right to cimmit crime

  25. QUE:Who was the first female Indian Police Officer?

    प्रथम महिला भारतीय पुलिस अधिकारी कौन थी?

    1. Kanchan Choudhary
    2. Kiran Bedi
    3. Sheela Khanna
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Kiran Bedi was first lady IPS in India

  26. QUE:In which century did the movement for emancipation of women begin in India?

    भारत में महिला मुक्ति का आंदोलन किस सदी में शुरू हुआ?

    1. 18th
    2. 19th
    3. 20th
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : 19th

  27. QUE: Equal Remuneration Act was passed in year:

    समान पारिश्रमिक अधिनियम वर्ष में पारित किया गया था:

    1. 1956
    2. 1966
    3. 1976
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : 1976

  28. QUE: The idea of widow remarriage was advocated by:

    विधवा पुनर्विवाह के विचार का समर्थन किसने किया था:

    1. Eswarchand Vidhya Sagar
    2. Pandita Ramabai
    3. Daynand Saraswati
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : Daynand Saraswati

  29. QUE:In the Women's Empowerment Movement varius strategies have been used to:

    महिला सशक्तिकरण आंदोलन में विभिन्न रणनीतियों का उपयोग किया गया है:

    1. Spread Awareness
    2. Seek Justice
    3. Fight Discrimination
    4. All of Above

    Answer : D
    Explanation : All of the above

  30. QUE:For how many years can deposit be made in an account under the Sukanya Samriddhi Yojna?

    सुकन्या समृद्धि योजना के तहत खाते में कितने वर्षों तक जमा किया जा सकता है?

    1. 10 years
    2. 15 years
    3. 20 years
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : 15 years

  31. QUE: The Mahila Samriddhi Yojna was launched for:

    महिला समृद्धि योजना किसके लिए शुरू की गई थी:

    1. Women Empowerment
    2. Oldage Women
    3. Voting right of women
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Women Empowerment

  32. QUE:Which was the movement launched against saxual harassment at work place?

    कार्यस्थल पर यौन उत्पीड़न के विरुद्ध कौन सा आंदोलन चलाया गया था?

    1. Go To
    2. Me To
    3. Nirbhaya
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation :Me To

  33. QUE:When did the International day for the elimination of violence against women celebrated?

    महिलाओं के विरुद्ध हिंसा उन्मूलन हेतु अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया गया?

    1. 11 March
    2. 20 April
    3. 25 November
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : 25 November

  34. QUE:Which section provides protection to women from molestration:

    कौन सी धारा महिलाओं को छेड़छाड़ से सुरक्षा प्रदान करती है:

    1. Section 354
    2. Section 355
    3. Section 356
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Section 354

  35. QUE:Who is known as the missile women of India?

    भारत की मिसाइल महिला के रूप में किसे जाना जाता है?

    1. Kalpna Chawla
    2. Tessy Thomas
    3. Vinita Ratnam
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation :Tessy Thomas

  36. QUE:In which region of MP did Rani Durgawati rule?

    रानी दुर्गावती ने मध्य प्रदेश के किस क्षेत्र में शासन किया था?

    1. Malwa
    2. Gondwana
    3. Satpura
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Gondwana

  37. QUE:Ahilyabai Holkar developed ......... as prosperous city.

    अहिल्याबाई होल्कर ने ........ को समृद्ध शहर के रूप में विकसित किया।

    1. Gwalior
    2. Jabalpur
    3. Indore
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : Indore

  38. QUE:In which year Mery Kom was awarded Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

    मैरी कॉम को किस वर्ष राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया गया था?

    1. 2003
    2. 2006
    3. 2009
    4. All of Above

    Answer : C
    Explanation : 2009

  39. QUE: In which are was the contribution of Savitri Bai Phule highly acclaimed?

    सावित्री बाई फुले का योगदान किस क्षेत्र में अत्यधिक प्रशंसित था?

    1. Education of Women
    2. Upliftment of ST castes
    3. Welfare of Slum children
    4. All of Above

    Answer : A
    Explanation : Education of Women

  40. QUE: Who was the first female Lok Sabha Speaker of India?

    भारत की पहली महिला लोकसभा अध्यक्ष कौन थीं?

    1. Pratibha Patil
    2. Meera Kumar
    3. Anandi Patel
    4. All of Above

    Answer : B
    Explanation : Meera Kumar

Comments

Popular posts from this blog